Miksi sinun kannattaa ladata Älyenergia-sovellus?

VÄE Kolumni

Jaa artikkeli

Älyenergia-sovellus on Vihreä Älyenergia Oy:n kehittämä, kaikille kuluttajille ilmainen ja vapaasti ladattavissa oleva sovellus, joka tuo yhteen paikkaan kaiken oleellisen tiedon kodin sähkönhinnoista, sähkönkulutuksesta ja sähköntuotannosta. Sillä voi myös ohjata useita eri älylaitteita kuten älytermostaatteja ja ilmalämpöpumppuja sekä ladata sähköauton akun silloin kun pörssisähkön hinnat ovat alimmillaan.

Kun Vihreä Älyenergia perustettiin vuonna 2015, oli tavoite alusta alkaen selvä. Auttaa kuluttajia hyötymään edullisimmasta sähkösopimustyypistä, pörssihinnoitellusta tuntisähköstä. Haasteena oli kuitenkin se, miten voisimme auttaa asiakkaitamme seuraamaan sähkön pörssihintoja mahdollisimman vaivattomasti. Jatkuva hintojen seuranta alkaa pidemmän päälle rasittaa ja lopulta helppous ja vaivattomuus vievät voiton. Tähän haasteeseen kehitimme Älyenergia-sovelluksen.

Seuraa pörssisähkön hintoja - ilman kyttäämistä

Pohjoismaisen Nordpool -sähköpörssin hinnat ovat varsinkin Suomen alueella tunnettuja siitä, että hinnat saattavat vaihdella tunneittain ja päivittäin paljonkin. Siksi saman päivän aikana saattaa olla hetkiä, jolloin esimerkiksi sähköauton lataus tai sähköllä lämmittäminen kannattaa siirtää muutamalla tunnilla. Päivän tuntien sähkön hinnat julkaistaan yleensä edeltävänä päivänä noin klo 14.

Moni kuluttaja oppi vuoden 2022-2023 sähkökriisin ja suurten hintojen aikaan tarkkailemaan pörssisähkön hintoja jopa tuskalliseen tarkkuuteen saakka. Alussa mukavalta tuntunut hintojen seurailu muuttui kuitenkin jossain vaiheessa raskaaksi, ja kuluttajat joko siirtyivät kalliimpiin määräaikaisiin kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin tai vain yksinkertaisesti uupuivat pörssisähkön hintojen seuraamiseen ja päättivät maksaa suurempaa hintaa.

Älyenergia-sovelluksessa sinulla on käytössäsi hintavahteja, joiden raja-arvot voi määrittää itse. Sovelluksessa voit määrittää, mikä sinun mielestäsi on raja-arvo todella kalliille hinnoille, korkeille hinnoille, halvoille hinnoille ja todella halvoille hinnoille. Aina kun jokin määrittämäsi raja ylittyy tai alittuu, saat siitä ilmoituksen älypuhelimeesi hieman ennen edullisen tai hinnakkaan tunnin alkamista. Saat myös edeltävänä iltana tiedon siitä, ylittyvätkö tai alittuvatko määrittämäsi rajat tulevan yön aikana. Sinun ei siis tarvitse itse jatkuvasti selailla pörssihintoja, vaan sovellus tekee sen sinun puolestasi.

Seuraa sähkönkulutustasi

Riippumatta siitä, oletko Vihreä Älyenergian asiakas vai et, saat Älyenergia-sovellukseen tiedot kotisi sähkönkulutuksesta. Silloin kun et ole Vihreä Älyenergian asiakas, sinun pitää vain tehdä valtuutus kulutustietojen hyödyntämiseen Fingridin Datahub-palvelussa. Sovellus opastaa sinua valtuutuksen teossa käyttöönoton yhteydessä.

Yhdistämällä kulutustiedot ja pörssisähkön hintatiedot saat hyvän kuvan siitä, miten hyvin onnistut käyttämään sähköä edullisempina aikoina ja missä on vielä kehitettävää. Älyenergia-sovellus kertoo myös, mikä on markkinahinnan keskiarvo ja mikä on kulutusvaikutuksesi, eli kuinka paljon halvemmalla tai kalliimmalla sähköä käytät verrattuna pörssihinnan keskiarvoon.

Säästöohjelma auttaa löytämään säästökohteita

Kehitystyön alla oleva säästöohjelmamme kertoo sinulle, kuinka paljon voit säästää tekemällä pieniä muutoksia sähkönkäyttöösi. Säästöohjelmaa parannellaan jatkuvasti ja tulevan vuoden aikana se tulee tunnistamaan kotisi eri laitteita huomattavasti paremmin. Erilaisten kodinkoneiden ja laitteiden tunnistaminen auttaa sinua löytämään asioita, joissa voit säästää rahaa, luontoa ja itse laitteita ja koneita.

Piakkoin tulevassa sovelluksen päivityksessä tulee mm. mahdollisuus tarkastella sähköauton menneitä latauksia ja ladata tiedot CSV-tiedostona esimerkiksi yrityskäyttöä tai muuta raportointia silmällä pitäen.

Ohjaa älykkäästi

Suurimmat säästöt älykkäällä sähkönkäytön ohjauksella voi saada kodin lämmityksestä, veden lämmittämisestä, sähköauton lataamisesta ja eniten energiaa kuluttavien kodin laitteiden kuten uunin ja saunan käytöstä. Älyenergia-sovelluksella voi tällä hetkellä ohjata pörssisähkön mukaan esimerkiksi älytermostaatteja, ilmalämpöpumppuja ja sähköauton lataamista. Lisäominaisuuksia on kehityspolulla useita, joten kannattaa seurata Älyenergia-sivustoa.

Älyenergia-sovelluksen voit ladata ilmaiseksi Google Play -kaupasta tai Applen AppStoresta.

Tästä voit tutustua kaikkiin Vihreä Älyenergian sähkösopimuksiin.

Älyenergia - lataa sovellus ja säästä