Kuinka paljon voit oikeasti säästää ajoittamalla sähköautosi latauksen oikein?

VÄE Kolumni

Jaa artikkeli

Sähköautot, Älyenergia-sovellus

Kun tulet kotiin, laitat yleensä auton latautumaan välittömästi. Tiesitkö, että tällöin sähkö on iltapäivästä tai illasta yleensä kalleimmillaan? Esimerkiksi Teslassa voit asettaa latauksen ruuhka-ajan ulkopuolelle, mikä auttaa hieman, mutta ei kuitenkaan käytä kaikkein edullisimpia tunteja. 

Tällöin pitäisi pystyä asettamaan lataus juuri edullisimpaan ajankohtaan huomioiden tarvittava latausmäärä. Voit helposti säästää puolet lataamiseen menevistä kustannuksista, mikäli optimointia ei ole ollenkaan ja noin 20–30 % mikäli teet sen esimerkiksi Teslan ajoitusta tarkemmin.

Säästetty rahamäärä riippuu sähkön hinnasta, sähköauton kulutuksesta ja kuinka paljon latauksista tapahtuu kotioloissa. Mikäli autoa käytetään työmatkoihin ja muuhun matkailuun normaalisti, niin 20000 vuotuisilla ajokilometreillä ja 20kwh/km kulutuksella säästö voi olla nykyisillä sähkön hinnoilla maksimissaan noin 200 € vuodessa. Yleensä ajokilometrien kasvaessa myös kodin ulkopuolisten laturien käyttö lisääntyy, joten 100 € säästö per 10000 km ei pidä ihan paikkaansa isommilla kulutuksilla.

Luonto ja sähköverkko kiittävät

Auton latausta ajoittaessa tulee kuitenkin myös ajatelleeksi luontoa ja sähköverkon kestävyyttä. Molempia voi huomioida niin, ettei käytä sähköä korkeimman kulutuksen piikin aikaan, ja valitsee sähköntoimittajan, joka välittää puhtaammin tuotettua sähköä.

Minulta kysytään tasaisin väliajoin: miten sähköauton latauksen ajoituksen voi helpoiten tehdä juuri minun sähköautollani? Kehitimme tähän ratkaisuksi Älyenergia-sovelluksen, joka toimii lähes kaikilla automerkeillä. Kun siihen määrittää, milloin auton pitäisi olla ladattuna ja valmiina lähtöön, Älyenergia-sovellus hoitaa loput. Se hyödyntää pörssisähkön hintatietoa ja ajoittaa auton latauksen aikavälille, jolloin lataaminen on kokonaisuutena edullisinta.

Näin saat Älyenergia-sovelluksen käyttöösi

Älyenergia-sovelluksen saavat käyttöönsä kaikki Vihreän Energian sähkösopimusasiakkaat lataamalla sovelluksen oman älypuhelinmerkin sovelluskaupasta. Halusimme kuitenkin mahdollistaa Älyenergia-sovelluksen käytön muillekin, joten saat sen käyttöösi, vaikket olisi edes meidän asiakkaamme. Vaihtoehtoja on kaksi:

  • Liity Autoliiton ePlus tai ePremium -jäseneksi. Saat ilmaiseksi Älyenergia-sovelluksen. Lue lisää tästä.
  • Lataa Älyenergia-sovellus suoraan App Store tai Google Play -sovelluskaupasta. Voit toistaiseksi käyttää sovellusta antamalla Älyenergia-sovellukselle pääsyoikeuden kulutustietoihisi (Fingrid-vahvistus) ja määrittelemällä käyttämäsi sähkön toimittajan. Tämä mahdollisuus tulee todennäköisesti poistumaan myöhemmin, joten kannattaa hyödyntää tilaisuus nyt kun se on mahdollista. Tästä voit siirtyä lataukseen.

Miksi sovellus kannattaa ladata?

Älyenergia-sovellus ei ole tarkoitettu vain sähköauton lataamisen ohjaamiseen, vaan sovellus auttaa optimoimaan kodin sähkönkulutusta myös kodinkoneiden, saunan ja lämmityksen osalta. Näet mihin sähkö kuluu ja miten voit säästää kätevien ilmoitusten sekä yksilöllisen energiansäästöohjelman avulla. 

Energiasopimusapuri kertoo myös mikä sopimus olisi kannattavin kotiisi ja kuinka paljon voit säästää oikealla sähkösopimuksella. Vihreän Energian pörssisähkösopimus on todennäköisesti se edullisin. Olemme myös ainoa 100% fossiilivapaa sähköyhtiö, joka kieltäytyy myymästä kalojen vaellusreittejä tuhoavaa vesivoimaa.

Kalle Nevala
Kalle Nevala
Tekninen toimitusjohtaja

Älyenergia - lataa sovellus ja säästä